Hoe wordt onze zeep gemaakt?

Gepubliceerd op 10 januari 2020 om 15:02

Verzeping is de chemische reactie tussen een base (zoals bijtende soda) met een zuur (zoals olie) in aanwezigheid van water. Het product van deze reactie is een zout, in dit geval een zeep. Afhankelijk van de soort olie, vereist de reactie verhitting of vindt deze reactie plaats bij een koude temperatuur. Soorten oliën die in de zeepindustrie worden gebruikt variëren van plantaardige-,dierlijke- tot minerale oliën. 

Elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Onder de plantaardige oliën die het meest worden gebruikt voor de productie van zeep zijn Palm-olie of Olijf-olie vanwege hun beschikbaarheid en betaalbaarheid. Palmolie heeft het voordeel dat het niet hoger dan 40°C hoeft te worden verhit om de reactie op gang te brengen.

Olijfolie is afhankelijk van de kwaliteit om de benodigde verhitting te berekenen. Geëxtraheerde olie uit afval van olijven is bijvoorbeeld corrosief en vereist veel verhtting, terwijl olie van goede kwaliteit helemaal geen verhitting nodig heeft.

De door ons aangeboden zeepproducten worden gemaakt uit virgine olijfolie, koudverwerkt en meerdere keren vermalen, en dit geeft een gebroken witte kleur aan de zeep.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.