Verschil tussen Miracast en Chromecast

Gepubliceerd op 13 maart 2021 om 08:45

Er zijn nu meer manieren dan ooit om de inhoud van uw telefoon op een groot scherm weer te geven.

Wij hebben gemerkt dat onze klanten moeite hebben met het onderscheid tussen een Google Chromecast en een Miracast,vandaar dat wij hier een uiteenzetting geven, hoe beide dongels werken, wat ze doen, en hoe ze dat doen.

Er is echter een verschuiving opgetreden in de opties die mensen gebruiken en wat er direct beschikbaar wordt gesteld. Nog niet zo lang geleden was het gebruik van een kabel de gemakkelijkste manier om het scherm van uw telefoon of tablet te delen.

Veel geavanceerde mobiele apparaten waren uitgerust met MHL-technologie, zodat u de USB-poort kon converteren en een normale HDMI-kabel kon gebruiken.

In 2015 hebben we echter een verschuiving gezien van deze technologie naar het gebruik van draadloze opties. Samsung, waarschijnlijk de grootste voorstander van MHL in hun Galaxy-reeks smartphones van de afgelopen jaren, bevat de technologie niet meer, dus de Galaxy S6, S6 edge, S6 edge plus en Note 5 moeten allemaal een draadloze technologie gebruiken.

Miracast of Chromecast ?

Een ding om op te merken is dat deze twee technologieën verschillend zijn. Het helpt niet dat ze allebei het woord ‘casten’ hebben opgenomen, wat de zaken kan verwarren! Het gemakkelijkste om te onthouden is dat Google de Chrome-webbrowser maakt, dus de Chromecast wordt ook door hen gemaakt.

Chromecast is een fysiek product dat u koopt en werkt met bijna alle moderne Android-telefoons. Miracast is een technologie die deel uitmaakt van de Wi-Fi-specificatie. Ondersteuning voor Miracast is een onderdeel van Android sinds versie 4.2, dus alle nieuwe Android-telefoons zouden dit moeten ondersteunen.

Google Chromecast is geweldig voor apps

De Chromecast-dongle kan het beste worden omschreven als een kleine computer. Het maakt verbinding met uw Wi-Fi-verbinding thuis, met uw tv via HDMI en moet worden gevoed (als uw tv een USB-verbinding heeft, kunt u dit vaak gebruiken).

Zodra alles is verbonden, blijft het zitten en wacht op een gesprek.

U kunt de Google Cast / Chomecast-app downloaden naar elk Android-apparaat via Google Play of naar compatibele iOS-apparaten vanuit iTunes. Eenmaal geïnstalleerd op uw telefoon, kunt u de Chromecast-dongle instellen wanneer u verbonden bent met hetzelfde Wi-Fi-netwerk.

Het instellen duurt een paar minuten en als het eenmaal is voltooid, kan iedereen die toegang heeft tot uw wifi-netwerk, ook verbinding maken met uw Chromecast (s).

Nadat u de app heeft geïnstalleerd en de Chromecast heeft ingesteld, zou u in bepaalde applicaties enkele ‘cast’ -pictogrammen moeten zien verschijnen. Netflix heeft uitstekende ondersteuning voor Chromecast, net als andere grote applicaties zoals BBC Sport & iPlayer, ITV Player, All4, SKY GO en andere streamingdiensten zoals Crunchyroll.


Videospeler

Wanneer u op het Cast-pictogram in een app drukt, wordt een link voor de inhoud naar de Chromecast-dongle gestuurd. De dongle gaat dan uit en haalt de inhoud zelf op, omdat deze is verbonden met internet. Dit is best gaaf omdat het betekent dat je iets anders aan de telefoon kunt blijven doen terwijl de Chromecast de inhoud rechtstreeks streamt.

YouTube is een uitstekende optie voor Chromecast, omdat iedereen in de kamer een videolink naar de tv kan sturen, en je kunt ook een wachtrij opbouwen - ideaal voor het samenstellen van een afspeellijst wanneer je je klaarmaakt om uit te gaan! Het kan ook voor grappige streken zorgen als je onderbreekt waar iemand anders naar kijkt door hem een ​​video te sturen! Niet dat ik dat soort gedrag goedkeur.

Chromecast kan ook schermspiegeling uitvoeren

Als je eenmaal een Chromecast hebt ingesteld, bekijk dan de opties voor de Chromecast / Google Cast-app op je telefoon. Er zou een optie moeten zijn om ‘Scherm / audio casten’.

Als u dit selecteert, wordt het scherm op vrijwel dezelfde manier gespiegeld als Miracast. Een ding om op te merken is echter dat dit gebeurt via de wifi-verbinding en geen directe communicatie is zoals Miracast.

Dit is een subtiel maar belangrijk onderscheid, omdat het betekent dat het delen van apps of schermspiegeling met Chromecast in sommige situaties niet werkt. Ik nam de mijne bijvoorbeeld mee naar een grote hotelketen in het VK en kon geen verbinding maken. Hoewel ik hun wifi kon gebruiken om op mijn telefoon / laptop op internet te surfen, moeten er beperkingen zijn geweest die de communicatie tussen de telefoon en Chromecast op hun netwerk hebben stopgezet.

Houd hier rekening mee als u erover denkt om een ​​Chromecast mee te nemen op reis of als hulpmiddel bij het geven van bijvoorbeeld presentaties. Soortgelijke beperkingen zouden kunnen gelden in zakelijke omgevingen of op gratis toegang tot wifi in winkels, bibliotheken en winkelstraten.

Chromecast kan het beste bij u thuis worden gebruikt, met een Miracast-ontvanger de betere keuze voor mensen die onderweg zijn, vanwege de directe communicatie.

Het casten van schermen in de Chromecast-app is niet perfect voor elke app. Het is getest om goed te werken op Android-telefoons met 4.4.2 of hoger, maar aangezien het signaal via het Wi-Fi-netwerk wordt verzonden in plaats van rechtstreeks tussen apparaten, is er meer kans dat de stream wordt onderbroken. Er is ook meer merkbare vertraging dan bij directe Miracast, dus het is niet geweldig voor games.

Miracast is als een draadloze HDMI-kabel

Als je naar de instellingen van je Android gaat, zou je een optie moeten vinden, meestal in het display-submenu, voor "Screen Mirroring". Soms wordt dit ‘scherm delen’, ‘scherm casten’ of iets anders in dezelfde richting genoemd.

Als u op deze optie tikt, verschijnt er een scherm waarin uw telefoon naar een verbinding zoekt, net zoals wanneer u naar een wifipunt of een Bluetooth-headset zoekt.

Op dit moment is de telefoon op zoek naar een compatibel Miracast-product om mee te delen. Als je de afgelopen jaren een nieuwe smart-tv hebt gekocht, is deze mogelijk ingebouwd (vooral als het een Samsung-model is). Anders kunt u een Miracast-adapter of dongle kopen om via HDMI op de tv aan te sluiten.

Zodra u verbinding maakt via Miracast, wordt alles wat er op uw telefoonscherm gebeurt in realtime gedeeld. Dat kan een spel zijn, een app, een document, alles!

De verbinding wordt rechtstreeks tot stand gebracht tussen de telefoon en de Miracast-ontvanger in een 'ad-hoc'-verbinding. Dit betekent dat het niet via je wifi-netwerk gaat, dus het heeft geen invloed op de netwerksnelheid voor iemand anders in huis en wordt niet beïnvloed door je internetverbinding.

Miracast-adapters kunnen vooral handig zijn als u reist, presentaties geeft of in elke situatie waarin u verbinding moet maken met een met HDMI uitgeruste monitor. Omdat je geen toegang hebt tot een groter wifi-netwerk voor de verbinding, zijn er geen beveiligingsproblemen. Dit is perfect in hotels die mogelijk vergrendelen wat een gast kan doen via hun wifi-verbindingen, of in een zakelijke omgeving met vergelijkbare beperkingen.

 

 

Deze tekst is vertaald uit het Engels, de originele tekst vindt u hier

Reactie plaatsen

Reacties

Robert
2 jaar geleden

Ik heb een Miracast. Vorig jaar kon ik alles nog streamen via deze Miracast. Als ik mijn telefoon stream naar mijn tv, zie ik mijn telefoon op het scherm. Ga ik vervolgens naar netflix, om een film te kijken, zie en hoor ik alles, maar geen beeld. Wel de eventuele ondertiteling.
Dit geld ook voor Viaplay en Interactieve tv van KPN. Heel erg jammer.