Badrituelen van over de hele wereld

Gepubliceerd op 12 maart 2020 om 10:49

Het nemen van een douche of een heet bad na een lange dag is een manier om jezelf op te frissen en lekker tot rust te komen. Deze 10 tot 15 minuten in warm water kan therapeutisch aanvoelen, en energieopwekkend, maar uiteindelijk is het een essentieel en belangrijk onderdeel van onze dag geworden.

In veel landen gaan ze echter nog een stap verder, badderen is niet alleen een gewoonte, het is een kunstvorm, een ritueel geïntegreerd in hun cultuur. Het gaat hierbij niet alleen om het verfrissen van het lichaam, ook om het leegmaken van het hoofd.

 

Onderstaand een aantal van dit soort rituelen

Turkse Hammams

De turkse hammam is al eeuwenoud en waarschijnlijk één van de bekendste.

Het ritueel van het turkse bad bestaat uit het volgende; U wordt eerst naar een hoge temperatuurkamer, beter bekend als Caldarium, genomen, en u moet hier 15 minuten blijven.

Hierna, wordt u naar een tweede kamer gebracht, met een gemiddelde temperatuur, ook dit voor een paar mintuen, om u voor te bereiden op het koud water bad dat hierna volgt.

De diverse stappen kunnen een aantal malen herhaalt worden, of u gaat door naar de laatste stap, de massage met natuurlijke oliën die u helpen relaxen, en die u na de behandeling totaal verfrist laat

Temazcal

Voor de spaanse verovering van Mexico in de 16de eeuw, gebruikten de Azteken, Zapotec, Mystic en Maya volken de temazcal baden om ziekten te behandelen en het lichaam te zuiveren als onderdeel van rituelen zoals puberteitrituelen, geboorten, begrafenissen en andere stamrituelen.

Vijf eeuwen later maakt de Temazcal een comeback in de Mexicaanse hotels en Spa's.

Dit badritueel wordt gedaan in een rechthoekig of ronde hut gemaakt van modder. Aan de binnenkant wordt vulcanisch gesteente verhit en daarna wordt hier water opgegooid waaraan plantenextracten zijn toegevoegd, zoals rosemarijn en Eucalyptus, en hierbij ontstaat stoom.

Terwijl je in de hitte zit, de shaman (de heler) begint dan Maya chants te zingen, waarna je lichaam met medicinale kruiden ingesmeerd wordt.

Dit badritueel is niet geschikt voor iedereen, omdat de temperatuur tot 40º Celcius kan oplopen, en het kan wat claustrofobisch aanvoelen. Maar, als je de hitte aan kan, is dit een unieke ervaring.

De Finse Sauna

De sauna is een eeuwenoud integraal deel van de finse samenlevering . De meeste Finnen gaan 1 x per week naar de sauna, ook in de zomer. Het is zo belangrijk dat de gewone man refereert aan de sauna als de arme man's apotheek.

Een typische sauna duurt ongeveer 10 tot 15 minuten in een temperatuur tussen de 80º en 100º Celcius. Daarna moet het lichaam snel afgekoeld worden, en dit dient een aantal malen herhaald te worden, om het lichaam te zuiveren en een relaxt gevoel te krijgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.